Fit brownie z kremem kokosowym i orzechami!
Wiem, że lubicie słodycze i ich zdrowe zamienniki. Dlatego dziś mam dla was przepis na ciasto czekoladowe z kokosem i orzechami! Coś pysznego! Zachwyć swoich gości. Podbij każde przyjęcie! I jedz na zdrowie!
FIT BROWNIE Z KREMEM KOKOSOWYM I ORZECHAMI.

SKŁADNIKI:
CIASTO:
- Mleko migdałowe - 1 szklanka.
- Ocet jabłkowy - 1 łyżka.
- Mąka pełnoziarnista -1 szklanka.
- Kakao - 1/3 szklanki.
- Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki.
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki.
- Cukier kokosowy (lub inny słodzik) - 2/3 szklanki.
- Olej kokosowy - 1/4 szklanki.
- Sok z pomarańczy - 1/4 szklanki.
- Szczypta soli.
ORZECHOWY ŚRODEK I POSYPKA:
- Daktyle, moczone, bez pestek -12 sztuk.
- Orzech włoski - 1 szklanka.
- Kakao - 1/4 szklanki.
- Szczypta soli.
MASA KOKOSOWA:
- Gęste mleczko kokosowe (górna warstwa z puszki) - 1 szklanka.
- Kakao - 1 łyżka.
- Miód lub syrop klonowy - 1 łyżeczka.
WYKONANIE:
CIASTO:
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Łączymy mleko i ocet i odstawiamy na 10 minut.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, sodę, kakao i sól.
- W drugiej misce łączymy cukier, olej, sok z pomarańczy i mleko. Dobrze mieszamy i łączymy mokre i suche składniki. Dokładnie mieszamy. Masę czekoladową dzielimy na trzy równe części.
- Jeśli mamy możliwość to pieczemy trzy części na raz, jeśli nie, to każdą osobno. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach, aż ciasto będzie suche w środku. Upieczone ciasto odkładamy do wystygnięcia.
ORZECHOWA WKŁADKA I POSYPKA:
- Wszystkie składniki dokładnie miksujemy do rozwarstwiania się masy.
MASA KOKOSOWA:
- Do masy używamy tylko dobrze schłodzonej śmietanki kokosowej. Czyli zbieramy tylko górę z mleczka kokosowego (tego z puszki).
- Dokładnie ubijamy. Dodajemy kakao i miód i lekko mieszamy.
Ciasto składamy według schematu: Brownie — masa kokosowa — wkładka orzechowa- Brownie-masa kokosowa- wkładka orzechowa- Brownie- masa kokosowa- wkładka orzechowa.

PS. PRZEPIS JEST NA TORTOWNICĘ 20 CM .
O! Mamo! powiedź mi gdzie znajde mleko migdałowe ? I robię na pewno :D
OdpowiedzUsuńAle rozkosznie wygląda! Skoro tak atrakcyjnie się prezentuje na zdjęciach, to aż nie wyobrażam sobie jak było w rzeczywistości! :D Przepis zapisuję, na pewno wykorzystam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Brownie z kokosem :D jeść nie umierać!
OdpowiedzUsuńProszę o podanie makrosów tego cuda :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i już wiem ze to bajka :p Wesołych świąt !
OdpowiedzUsuńNa prawdę w cudownych czasach żyjemy mogąc delektować się połączeniem kremu kokosowego i czekolady w wersji... FIT! :) Pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i mam nadzieje, że też tak smakuje, bo chcę zrobić to ciasto po pracy,
OdpowiedzUsuńZrobiłem na urodziny naszego studia treningu personalnego. Wyszło pysznie :)
OdpowiedzUsuń