Krem z dyni z imbirem i pomarańczą.
Ich wykonanie jest banalnie proste, a smak intensywny.
Wiec u mnie dziś na talerzu gorąca, aromatyczna zupa z dyni, w towarzystwie imbiru z nutą pomarańczy. Masz ochotę na przepis?

SKŁADNIKI:
- Dynia, z pestkami i skórką - 500 gram.
- Masło - 1 łyżka.
- Świeży imbir.
- Pomarańcza.
- Mielony pieprz i imbir — szczypta.
DODATKOWO:
- Pestki słonecznika.
- Grzanki pełnoziarniste.
WYKONANIE:- Dynie myjemy, oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę. Świeży imbir ścieramy na tarce. Z pomarańczy wyciskamy sok.
- Na maśle podsmażamy starty imbir, przez około minuty i dodajemy przygotowaną dynie. Smażymy około 2-3 minut.
- Dodajemy imbir w proszku, sok z pomarańczy i wodę, tak by zakryć dynie. Gotujemy do miękkości.
- Ugotowaną dynie miksujemy na gęsty krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy z grzankami i nasionami słonecznika.
- Jeśli lubisz orientalne smaki, to przez zmiksowaniem możesz dodać gęste mleczko kokosowe.
- Jeśli chcesz, by kolor kremu był bardziej intensywny, to możesz dodać marchew.
SMACZNEGO!
Pyszne i zdrowe! Myślę, że wprowadzę taką zupę do swojej diety.
OdpowiedzUsuńWow, wygląda świetnie! muszę kiedyś spróbować taką zrobić - choć nie przepadam za imbirem ;) jeśli szukasz inspiracji do gotowania sprawdź też przepisy Michała Wrzoska, mega smaczne
OdpowiedzUsuńZupa z dyni jest najlepsza na świecie, sczególnie taki kremik gładki z grzankami. Można dodać więcej warzyw i przemycić dzieciom przy okazji.
OdpowiedzUsuńNie wiem jak Ty to robisz, że te potrawy wychodzą Ci takie ładne...
OdpowiedzUsuń