Placki z cukinii.
Są delikatne, że rozpływają się w ustach. Idealna propozycja na śniadanie czy kolację. Choć ja jadłam je dziś, na obiad. 😛

SKŁADNIKI NA 6 PLACKÓW:
- Cukinia — około 300 g.
- Jajka — 2 sztuki.
- Mąką kukurydziana — 20 g.
- Ulubione przyprawy.
- Olej kokosowy —10 g.
WYKONANIE:
Cukinie myjemy, odcinamy końce, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy dwa jajka mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy. Dodajemy ulubione przyprawy, u mnie to pietruszka, koper, sól i pieprz. Placki smażmy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu przez około 5 minut z każdej strony.

Całość ma:
- Kalorie - 376
- Białko- 22,5 g.
- Węglowodany: 27 g
- Tłuszcz: 24 g.
Ciekawe czy w wersji z piekarnika też byłyby dobre? :)
OdpowiedzUsuńJa zamiast mąki daje marchewkę i robię w formie omleta ��
OdpowiedzUsuńWypróbuje dzisiaj przepis, bo akurat mam kilka kilogramów cukinii, którą dostałam od bratowej.
OdpowiedzUsuń