Ciasto czekoladowo- kokosowe z migdałami.
Późna już pora, ale postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na ciasto, bez pieczenia, bez mleka, bez mąki. O smaku czekolady z kokosem z dodatkiem migdałów.

SKŁADNIKI:
- Wiórki kokosowe - 2 szklanki.
- Olej kokosowy - 1/4 szklanki + 1 łyżka dodatkowo.
- Miód - 2 łyżki.
- Gorzka czekolada, pokrojona - 100 g.
- Kakao - 1 łyżka.
- Migdały do ozdoby.
WYKONANIE:
1/4 szklanki oleju roztopić, dodać łyżkę miodu i kokosy. Dokładnie wymieszać. Masę kokosową wlać do małej formy keksowej i dobrze ucisnąć. Po ostygnięciu schować do lodówki na godzinę.
Roztop łyżkę oleju kokosowego i powoli dodawaj czekoladę, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj kakao i łyżkę miodu. Dokładnie połącz składniki.
Masę czekoladową wlej na kokosy, wygładź łyżeczką. Migdały pokrój i posyp po górze ciasta.
Schowaj do lodówki na godzinę.
Smacznego!

Nic się nie stanie, jeśli w górnej warstwie pominę czekoladę i dodam po prostu więcej kakao?
OdpowiedzUsuńCiasto na pewno się uda, ale będzie troszkę różniło się smakiem :)
UsuńCzym zastąpić olej kokosowy? Nie musi być fit ;)
OdpowiedzUsuń