... Tekst alternatywny ...

Urządzamy fit imprezę ! [8 PRZEPISÓW]


Dziękuję za ponad 11 tysięcy wyświetleń w 3 tygodnie! 💓
Z tej okazji zapraszam na wirtualną imprezę w stylu fit. W menu znajdziesz takie pyszności jak: ciasteczka czekoladowe z chilli, sałatka z czerwonej kapusty i pomarańczy, bezglutenowe krakersy z dipem serowym, a do picia czekolada. Brzmi wspaniale, prawda? A to jeszcze nie wszystko! Nie musisz się martwić o swoją dietę i figurę, bo wszystkie przysmaki są w zdrowej wersji.







PRZEKĄSKI:
  •  Krakersy bezglutenowe z dipem serowym.
  • Czekoladowe ciasteczka z chilli.

SAŁATKI:

  • Z czerwonej kapusty z pomarańczą.
  • Z pomidorkami i serem.


    GWIAZDA WIECZORU TORT:


    • Tort z musem czekoladowym.


      NAPOJE NA ZIMNO:


      • Koktajl z borówkami.
      • Napój jabłko-kiwi.
 NAPOJE NA CIEPŁO:
  • Gorąca czekolada z witaminami.


_________________________________________________



  • KRAKERSY Z DIPEM SEROWYM.

SKŁADNIKI NA KRAKERSY ( około 35 sztuk )


  • 300g ulubionych orzechów i nasion ( orzechy nerkowca, migdały, pestki dyni, nasiona lnu i chia )
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli.

DODATKOWO MOŻNA DODAĆ : nasiona czarnuszki czy inne ulubione nasiona.

WYKONANIE:

Nagrzej piernik do 180 C.
W blenderze wymieszaj podane składniki. Wyrób gęste ciasto.
Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadź równo. Spryskaj lekko wodą i posyp nasionami. Pokrój delikatnie na kwadraty lub prostokąty. Piecz 10 minut.


SKŁADNIKI NA DIP SEROWY:

  • 200g sera koziego ( może być zwykły twaróg )
  • łyżka oliwy z oliwek
  • garść posiekanego tymianku
  • 1/3 drobno posiekanej papryczki chilli.


WYKONANIE:

Ser dokładnie łączymy z oliwą. Dodajemy chilli i tymianek. I mieszamy.





_______________________



  • CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z CHILLI.



SKŁADNIKI:

1,5 szklanki ugotowanej czarnej fasoli.
2 łyżki oleju kokosowego.
1/3 szklanki kakao.
szczypta gruboziarnistej soli.
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne.
1/3 szklanki syropu klonowego ( agawy lub miodu )
2 łyżki nasion chia ( lub 2 jajka )
1/3 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady ( najmniej 80 % kakao )
1/4 szklanki suszonych wiśni lub żurawiny.

WYKONANIE:

Nagrzej piekarnik do 200 C. Blachy do pieczenia wyłóż papierem.
Nasiona chia wymieszaj z syropem klonowym i odstaw (jeśli używasz jajek, to omiń ten krok)
W blenderze wymieszaj: fasole, olej kokosowy, kakao, sól i pieprz. Dodaj syrop klonowy z chia (lub jajka). Wymieszaj. Ciasto będzie dość płynne. Przelej masę do miski i dodaj czekoladę i suszone owoce. Wymieszaj delikatnie.
Ciasteczka nakładaj łyżeczką. Delikatnie spłaszcz i posyp gruboziarnistą solą.
Piec około 15 minut.Podawać schłodzone.


_________________________________


SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I POMARAŃCZY.


SKŁADNIKI:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty.
  • 2 pomarańcze.
  • 20 winogron bez pestek.
  • 1/4 czerwonej cebuli.
  • garść orzechów włoskich.
  • natka pietruszki.


NA SOS:

  • sok z 1/2 pomarańczy.
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.
  • 1 łyżka miodu.
  • sól i pieprz.


WYKONANIE:

Czerwoną kapustę, cebulę, winogrono, orzechy i natkę pietruszki drobno siekamy. Pomarańczę obieramy. Kroimy w większe kawałki. Wszystko dokładnie mieszkamy.
Składniki na sos dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę. Dekorujemy natką i orzechami.



____________________


SAŁATKA Z POMIDORAMI I SEREM.

SKŁADNIKI:


  • 400g pomidorków koktajlowych.
  • cebula dymka.
  • ząbek czosnku, starty.
  • 4 łyżki oliwy.
  • łyżka octu winnego czerwonego.
  • sól i pieprz.
  • świeże oregano, drobno pokrojone.
  • 100g sera koziego lub sera feta.



WYKONANIE:

Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy pokrojoną cebulkę, starty ząbek czosnku. Dodać oliwę, ocet, sól, pieprz, oregano i pokruszony ser. Dokładnie wymieszać. Do smaku można dodać świeży, otarty chrzan.




_________________




KOKTAJL Z BORÓWKAMI.

SKŁADNIKI:


  • szklanka świeżych borówek.
  • 1/2 szklanki wody kokosowej.
  • 1 zamrożony banan.
  • mielony świeży imbir.
  • sok z jednej limonki.
  • 2 łyżki płatków kokosowych.


WYKONANIE:

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.





_________________________


NAPÓJ JABŁKO-KIWI.

SKŁADNIKI:


  • 8 sztuk kiwi.
  • 3 zielone jabłka.
  • 1/2 ogórka.
  • 5 cm imbiru.
  • garść świeżej mięty.


WYKONANIE:

Wszystko dokładnie zmiksować.





______________________________________


CZEKOLADA NA GORĄCO:

SKŁADNIKI:

  • 65g orzechów nerkowca.
  • 700ml wody.
  • 4 daktyle, bez pestek.
  • 3 łyżki kakao.
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego.
  • szczypta cynamonu, imbiru i soli.
  • Mrożone lub świeże jeżyny. (niekoniecznie)


WYKONANIE:


Orzechy moczmy w wodzie przez kilka godzin. Umieszczamy wszystkie składniki (oprócz jeżyn) w blenderze. Jeśli twój blender jest przystosowany to, możesz użyć gorącej wody, jeśli nie lub nie jesteś pewna, to możesz dodać zimnej wody, a gotowy napój podgrzewać w garnku. Zacznij miksowanie od najniższych obrotów i powoli zwiększaj.
Jeśli zdecydowałaś się na jeżyny, to wyduś po łyżce owoców w każdej filiżance i zalej gorącym napojem.





________________


GWIAZDA WIECZORU - TORT Z MUSEM CZEKOLADOWYM.

SKŁADNIKI:


NA SPÓD:

  • 125g orzechów laskowych.
  • 100g daktyli, bez pestek.
  • 3 łyżki kakao.
  • łyżka oleju kokosowego.
  • szczypta soli.

MUS CZEKOLADOWY:

  • 200g ugotowanej czarnej fasoli.
  • 5 daktyli, bez pestek.
  • łyżka oleju kokosowego.
  • 60ml mocnej kawy.
  • 80ml ulubionego mleka.
  • 100g gorzej czekolady.



WYKONANIE:

Orzechy mielimy. Dodajemy do blendera z resztą składników "na spód".
Gotową masę wykładamy w tortownicy o średnicy 20 cm. Równo rozprowadzamy. Umieszczamy w lodówce.
Fasolę, kawę, daktyle i olej kokosowy miksujemy. Dajemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu.
Dodajemy mleko. Dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Zdjąć z ognia i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Zimną masę wlewamy na spód i znów chowamy do lodówki na 2 godziny.





2 komentarze:

  1. ojejku, ile pyszności! chyba zostanę tutaj na dłużej ^^

    http://kuchniaellie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 FIT KOLEŻANKA , Blogger