... Tekst alternatywny ...

Ciasteczka herbaciane z wanilią i figą.


Znów będę wam słodziła. I mam przepis na pyszne ciasteczka z figą.
Figi, świeże czy suszone są niezwykle zdrowe.
Spożywanie 3-4 suszonych fig dziennie, dostarcza 100 mg wapnia. Wapń, jak wiemy, jest niezbędnym elementem w budowaniu i utrzymaniu zdrowych kości.
Figi są również bogate w błonnik, zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Zawierają także dobry poziom żelaza, manganu, potasu i witaminy B6.






SKŁADNIKI (około 10 sztuk) :

NADZIENIE:



  • Suszone figi - 150g.
  • Silnie parzona czarna  herbata - 1/2 szkl.
  • Sok z cytryny - 2 łyż.
  • Sól gruboziarnista.

CIASTO:
Płatki owsiane - 100 g.
Cukier kokosowy - 35 g.
Proszek do pieczenia - 1/4 łyż.
Cynamon - 1 łyż.
Szczypta soli.
Syrop klonowy - 1 łyż.
Nasiona chia - 1 łyż.
Parzona herbata - 3 łyż.
Olej kokosowy - 5 łyż.



WYKONANIE:

Zagotować 175 ml mocnej herbaty. Nasiona chia, wymieszać z 3 łyżkami zaparzonej herbaty.
CIASTO: Płatki owsiane zmielić w blenderze. Dodać cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Wymieszać. I dodać nasiona chia i syrop klonowy. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki.
NADZIENIE: Posiekać drobno figi, zalać herbatą, dodać sól, sok z cytryny i laskę wanilii.
Gotować na małym ogniu, przez około 15 minut, aż zgęstnieje. Wyjąć laskę wanilii i zmiksować masę.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj.
Wytnij prostokąt, usuń nadmiar ciasta po bokach.
Nałóż nadzieje. Złóż ciasto składając boki do środka. Wytnij 10 kwadratów.
Wykładaj ciasteczka na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Łączeniem ciasta do dołu.
Piecz ciastka 20 minut w temperaturze 180 C.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 FIT KOLEŻANKA , Blogger