Urządzamy fit imprezę ! [8 PRZEPISÓW]
Z tej okazji zapraszam na wirtualną imprezę w stylu fit. W menu znajdziesz takie pyszności jak: ciasteczka czekoladowe z chilli, sałatka z czerwonej kapusty i pomarańczy, bezglutenowe krakersy z dipem serowym, a do picia czekolada. Brzmi wspaniale, prawda? A to jeszcze nie wszystko! Nie musisz się martwić o swoją dietę i figurę, bo wszystkie przysmaki są w zdrowej wersji.

PRZEKĄSKI:
- Krakersy bezglutenowe z dipem serowym.
- Czekoladowe ciasteczka z chilli.
SAŁATKI:
- Z czerwonej kapusty z pomarańczą.
- Z pomidorkami i serem.
GWIAZDA WIECZORU TORT:- Tort z musem czekoladowym.
NAPOJE NA ZIMNO:- Koktajl z borówkami.
- Napój jabłko-kiwi.
- Tort z musem czekoladowym.
- Gorąca czekolada z witaminami.
_________________________________________________
- KRAKERSY Z DIPEM SEROWYM.
SKŁADNIKI NA KRAKERSY ( około 35 sztuk )
- 300g ulubionych orzechów i nasion ( orzechy nerkowca, migdały, pestki dyni, nasiona lnu i chia )
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- szczypta soli.
DODATKOWO MOŻNA DODAĆ : nasiona czarnuszki czy inne ulubione nasiona.
WYKONANIE:
Nagrzej piernik do 180 C.
W blenderze wymieszaj podane składniki. Wyrób gęste ciasto.
Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadź równo. Spryskaj lekko wodą i posyp nasionami. Pokrój delikatnie na kwadraty lub prostokąty. Piecz 10 minut.
SKŁADNIKI NA DIP SEROWY:
- 200g sera koziego ( może być zwykły twaróg )
- łyżka oliwy z oliwek
- garść posiekanego tymianku
- 1/3 drobno posiekanej papryczki chilli.
WYKONANIE:
Ser dokładnie łączymy z oliwą. Dodajemy chilli i tymianek. I mieszamy.

_______________________
- CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z CHILLI.
SKŁADNIKI:
1,5 szklanki ugotowanej czarnej fasoli.
2 łyżki oleju kokosowego.
1/3 szklanki kakao.
szczypta gruboziarnistej soli.
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne.
1/3 szklanki syropu klonowego ( agawy lub miodu )
2 łyżki nasion chia ( lub 2 jajka )
1/3 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady ( najmniej 80 % kakao )
1/4 szklanki suszonych wiśni lub żurawiny.
WYKONANIE:
Nagrzej piekarnik do 200 C. Blachy do pieczenia wyłóż papierem.
Nasiona chia wymieszaj z syropem klonowym i odstaw (jeśli używasz jajek, to omiń ten krok)
W blenderze wymieszaj: fasole, olej kokosowy, kakao, sól i pieprz. Dodaj syrop klonowy z chia (lub jajka). Wymieszaj. Ciasto będzie dość płynne. Przelej masę do miski i dodaj czekoladę i suszone owoce. Wymieszaj delikatnie.
Ciasteczka nakładaj łyżeczką. Delikatnie spłaszcz i posyp gruboziarnistą solą.
Piec około 15 minut.Podawać schłodzone.

_________________________________
SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I POMARAŃCZY.
SKŁADNIKI:
- 1/2 główki czerwonej kapusty.
- 2 pomarańcze.
- 20 winogron bez pestek.
- 1/4 czerwonej cebuli.
- garść orzechów włoskich.
- natka pietruszki.
NA SOS:
- sok z 1/2 pomarańczy.
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
- 1 łyżka miodu.
- sól i pieprz.
WYKONANIE:
Czerwoną kapustę, cebulę, winogrono, orzechy i natkę pietruszki drobno siekamy. Pomarańczę obieramy. Kroimy w większe kawałki. Wszystko dokładnie mieszkamy.
Składniki na sos dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę. Dekorujemy natką i orzechami.

____________________
SAŁATKA Z POMIDORAMI I SEREM.
SKŁADNIKI:
- 400g pomidorków koktajlowych.
- cebula dymka.
- ząbek czosnku, starty.
- 4 łyżki oliwy.
- łyżka octu winnego czerwonego.
- sól i pieprz.
- świeże oregano, drobno pokrojone.
- 100g sera koziego lub sera feta.
WYKONANIE:
Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy pokrojoną cebulkę, starty ząbek czosnku. Dodać oliwę, ocet, sól, pieprz, oregano i pokruszony ser. Dokładnie wymieszać. Do smaku można dodać świeży, otarty chrzan.

_________________
KOKTAJL Z BORÓWKAMI.
SKŁADNIKI:
- szklanka świeżych borówek.
- 1/2 szklanki wody kokosowej.
- 1 zamrożony banan.
- mielony świeży imbir.
- sok z jednej limonki.
- 2 łyżki płatków kokosowych.
WYKONANIE:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.

_________________________
NAPÓJ JABŁKO-KIWI.
SKŁADNIKI:
- 8 sztuk kiwi.
- 3 zielone jabłka.
- 1/2 ogórka.
- 5 cm imbiru.
- garść świeżej mięty.
WYKONANIE:
Wszystko dokładnie zmiksować.

______________________________________
CZEKOLADA NA GORĄCO:
SKŁADNIKI:
- 65g orzechów nerkowca.
- 700ml wody.
- 4 daktyle, bez pestek.
- 3 łyżki kakao.
- 2 łyżeczki oleju kokosowego.
- szczypta cynamonu, imbiru i soli.
- Mrożone lub świeże jeżyny. (niekoniecznie)
WYKONANIE:
Orzechy moczmy w wodzie przez kilka godzin. Umieszczamy wszystkie składniki (oprócz jeżyn) w blenderze. Jeśli twój blender jest przystosowany to, możesz użyć gorącej wody, jeśli nie lub nie jesteś pewna, to możesz dodać zimnej wody, a gotowy napój podgrzewać w garnku. Zacznij miksowanie od najniższych obrotów i powoli zwiększaj.
Jeśli zdecydowałaś się na jeżyny, to wyduś po łyżce owoców w każdej filiżance i zalej gorącym napojem.

________________
GWIAZDA WIECZORU - TORT Z MUSEM CZEKOLADOWYM.
SKŁADNIKI:
NA SPÓD:
- 125g orzechów laskowych.
- 100g daktyli, bez pestek.
- 3 łyżki kakao.
- łyżka oleju kokosowego.
- szczypta soli.
MUS CZEKOLADOWY:
- 200g ugotowanej czarnej fasoli.
- 5 daktyli, bez pestek.
- łyżka oleju kokosowego.
- 60ml mocnej kawy.
- 80ml ulubionego mleka.
- 100g gorzej czekolady.
WYKONANIE:
Orzechy mielimy. Dodajemy do blendera z resztą składników "na spód".
Gotową masę wykładamy w tortownicy o średnicy 20 cm. Równo rozprowadzamy. Umieszczamy w lodówce.
Fasolę, kawę, daktyle i olej kokosowy miksujemy. Dajemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu.
Dodajemy mleko. Dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Zdjąć z ognia i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Zimną masę wlewamy na spód i znów chowamy do lodówki na 2 godziny.


ojejku, ile pyszności! chyba zostanę tutaj na dłużej ^^
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaellie.blogspot.com/
Będzie mi bardzo miło :)
Usuń