Witaminy rozpuszczalne w wodzie - C, H i witaminy z grupy B
Jeśli jemy świadomie, to jesteśmy w stanie razem z pożywieniem dostarczyć naszemu organizmowi witaminy i minerały. Dzięki czemu unikniemy niedoborów żywieniowych.
Teraz skupimy się na witaminach rozpuszczalnych w wodzie, bo właśnie na ich niedobór jesteśmy narażeni najbardziej. Dlaczego? Dlatego, że tych witamin nasz organizm, nie magazynuje, a ich nadmiar wydalamy. Dlatego musimy systematycznie dostarczać je organizmowi.

WITAMINA C:
Witamina ta nie jest wytwarzana w organizmie, dlatego musimy dostarczać ją z pożywieniem.
Jest ważna, ale nietrwała. Obróbka termiczna powoduje duże straty tej witaminy. Zamrażanie produktów, pozwala zachować tę witaminę. Żeby nie stracić na właściwościach, zaleca się spożywanie warzyw i owoców na surowo.
NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY C:
- Wytwarzanie kolagenu.
- Udział w syntezie hormonów i transmiterów.
- Pomaga w przyswajaniu żelaza.
- Bierze udział w metabolizmie lipidów.
- Jest silnym przeciwutleniaczem.
GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ C:
- Owoc dzikiej róży i aronii.
- Czarne porzeczki.
- Natka pietruszki.
- Brokuły.
- Kiszona kapusta.
- Pomidory.
- Ziemniaki ( tak, tak! )
- Owoce cytrusowe.
________________
WITAMINA B1 - TIAMINA
Witamina ta, tak samo, jak witamina C jest nietrwała i źle znosi obróbkę termiczną. Całkowity rozkład następuje już po 15 minutach gotowania. Tiamina jest bardzo cenna, dla sportowców i kobiet karmiących.
Niedobór witaminy B1 zaburza pracę serca i powoduje zmiany czynnościowe i morfologiczne.
NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY B1:- Uczestniczy w przemianie węglowodanów.
- Jest koenzymem wielu enzymów.
- Pobudza wytwarzanie hormonów gonadotropowych.
- Pełni istotną role w przenoszeniu impulsów nerwowych.
GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ B1 :- Drożdże
- Soja
- Warzywa strączkowe
- Niepalona kasza gryczana
- Pełne ziarna zbóż
- Mięso
WITAMINA B2 - RYBOFLAWINA
Witamina jest bardzo odporna na wysokie temperatury, ale pod wpływem światła ulega przekształceniom i traci aktywność biologiczną.
Niedobór tej witaminy powoduje zajady, pękanie warg, niedokrwistość, zahamowanie wzrostu czy nadwrażliwość na światło.
NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY B2:- Udział w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek.
- Jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi.
- Jest niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego i odpornościowego.
- Może zapobiegać migrenom.
- Pełni istotną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku.
GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ B2:- Mięso ( wątróbka, dziczyzna)
- Jaja
- Drożdże
- Kiełki zbóż.
- Mleko.
- Ryby ( makrela, łosoś, pstrąg)
- Kasza jaglana.
__________________
WITAMINA B3 - WITAMINA PP (niacyna, kwas nikotynowy+nikotynamid )
Niacyna jest bardzo trwałą witaminą, nie traci swoich właściwości pod wpływem temperatury, światła czy tlenu. Jako jedyna witamina rozpuszczalna w wodzie, może być produkowana w organizmie, ale ciągle są to za małe ilości, dlatego trzeba przyjmować ją razem z pokarmem.
NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY B3 :- Odgrywa istotą rolę w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny.
- Wpływa na poziom cholesterolu ( obniża poziom złego cholesterolu )
- Ma wpływ na stan skóry.
- Reguluje wydzielanie soku żołądkowego.
- Bierze udział w detoksykacji organizmu.
GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ B3:- Chude mięso
- Ryby ( tuńczyk, makrela )
- Twaróg
- Jaja
- Otręby pszenne
- Orzeszki ziemne
WITAMINA B5 - KWAS PANTOTENOWY
Podczas obróbki termicznej traci około połowy swoich właściwości.
Niedobór tej witaminy, może powodować zespół piekących stóp, zmęczenie, zaburzenia snu, skurcze, wypadanie włosów, bóle mięśni i stawów.
NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY B5:- Bierze udział w metabolizmie tłuszczy, białek i węglowodanów.
- Ma swój udział w regeneracji skóry i błon śluzowych.
- Uczestniczy w syntezie cholesterolu.
GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ B5:- Mięso ( drób, podroby)
- Tłuste ryby
- Brązowy ryż
- Otręby pszenne
- Pełne ziarna
- Jaja
- Warzywa strączkowe
- Warzywa zielone
_____________
WITAMINA B6 - PIRYDOKSYNA
Witamina ta występuję w wielu produktach, ale w bardzo małych ilościach.
Jest też, najmniej trwała, traci swoje właściwości przy każdej obróbce termicznej, zamrażaniu czy przemiału zbóż.
Zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta przy diecie bogatej w białko.
Optymalne zapotrzebowanie to 0,02 mg na 1 gram białka.
NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY B6:- Bierze udział w przemianie aminokwasów
- Bierze udział w metabolizmie węglowodanów złożonych i procesach glukoneogenezy.
- Niezbędna do produkcji hemoglobiny.
- Ma wpływ na pracę serca,skurcze mięśni i ciśnienie krwi.
- Podnosi odporność organizmu.
- Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ B6:- Kasza gryczana
- Drób
- Wieprzowina
- Warzywa : papryka czerwona, ziemniaki, groszek zielony, fasola, warzywa liściaste.
- Awokado
- Banany
- Orzechy ziemne
WITAMINA B9 - KWAS FOLIOWY ( witamina M )
Witamina B9, jest dla nas bardzo ważna, już od okresu płodowego. Na szczęście występuje w wielu produktach. Kwas foliowy jest podatny na działanie temperatur.
NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY B9:- Odgrywa ważna rolę w przemianę aminokwasów.
- Jest ważna dla rozwoju wszystkich komórek.
- Bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych,z których powstaje DNA.
- Ma działanie krwiotwórcze.
GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ B9:- Wątróbka
- Ciemnozielone warzywa liściaste ( szpinak, bób, brukselka, groszek, brokuł ,sałata, kalafior)
- Otręby pszenne
- Chleb razowy
- Warzywa strączkowe
- Cytrusy
_______________________
WITAMINA B12 - KOBALAMINA
Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór bywa przyczyną anemii złośliwej i trwałych uszkodzeń układu nerwowego.
Kobalamina jest jednym z argumentów przeciwników diety wegetariańskiej, uważają oni, że wegetarianie i weganie pozbawiają się ten witaminy. Niestety jej główne źródło, to produkty zwierzęce. Dlatego wegetarianie i weganie powinni zadbać o jej suplementacje. Witamina B12 jest trwałą witaminą i jej straty, przy obróbce termicznej są nieduże.
NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY B12:- Udział w syntezie białek
- Tworzenie elementów morfologicznych krwi
- Udział w budowie osłonek nerwowych
- Udział w syntezie DNA
- U dzieci pobudza apetyt
GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ B12:- Mięso ( wołowina, wieprzowina, cielęcina, drób, baranina i podroby )
- Ryb, skorupiaki
- W mniejszych ilościach także : jajka, kiszona kapusta, kiszone ogórki, przetwory mleczne )
WITAMINA H - BIOTYNA
Witamina z grupy witamin B, znana także jako witamina B7 lub biotyna.
W żywności występuję w stanie wolnym oraz związana jest z białkiem.
W białku jaja kurzego znajduje się białko o nazwie awidyna, które blokuje działanie biotyny.
Na szczęście gotowanie neutralizuje działanie tego białka i biotyna staje się przyswajalna.
Niedobór tej witaminy objawia się suchością lub złuszczeniem skóry, łupieżem, wypadaniem włosów, niedokrwistością, znużeniem. Biotyna to „przyjaciel” urody, bo ma duży wpływ na stan skóry i owłosienia. Jest trwałą witaminą.
NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY H:- Bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych
- Reguluje poziom cholesterolu
- Pełni ważną rolę w glukoneogenezie
- Jest grupą prostetyczną wielu enzymów
GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ H:- Podroby
- Mąka sojowa
- Orzechy włoskie
- Prażone orzechy ziemne
- Jajka
- Kalafior, groszek, szpinak, pomidory, marchew
- Grzyby
- Banany
- Otręby
WAŻNE: Opisałam tylko najważniejsze funkcje witamin oraz, źródła, w których występują w największej ilości. Co znaczy, że pełnią jeszcze więcej ról w naszym organizmie i występują w innych produktach.
ZOBACZ TAKŻE:
WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH - A, D, E, K.
Wpis napisany przy pomocy książki "Żyj, zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską".
Uwielbiam witamy w postaci wyciskanych soków <3 Nie dość, że szybkie w przygotowaniu to jakże zdrowe ;)
OdpowiedzUsuń