... Tekst alternatywny ...

Witaminy rozpuszczalne w wodzie - C, H i witaminy z grupy B


Witaminy, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety wiele osób o nich zapomina, komponując swój jadłospis.
Jeśli jemy świadomie, to jesteśmy w stanie razem z pożywieniem dostarczyć naszemu organizmowi witaminy i minerały. Dzięki czemu unikniemy niedoborów żywieniowych.
Teraz skupimy się na witaminach rozpuszczalnych w wodzie, bo właśnie na ich niedobór jesteśmy narażeni najbardziej. Dlaczego? Dlatego, że tych witamin nasz organizm, nie magazynuje, a ich nadmiar wydalamy. Dlatego musimy systematycznie dostarczać je organizmowi.





WITAMINA C:


Witamina ta nie jest wytwarzana w organizmie, dlatego musimy dostarczać ją z pożywieniem.
Jest ważna, ale nietrwała. Obróbka termiczna powoduje duże straty tej witaminy. Zamrażanie produktów, pozwala zachować tę witaminę. Żeby nie stracić na właściwościach, zaleca się spożywanie warzyw i owoców na surowo.


NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY C:


  • Wytwarzanie kolagenu.
  • Udział w syntezie hormonów i transmiterów.
  • Pomaga w przyswajaniu żelaza.
  • Bierze udział w metabolizmie lipidów.
  • Jest silnym przeciwutleniaczem.


GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ C:



  • Owoc dzikiej róży i aronii.
  • Czarne porzeczki.
  • Natka pietruszki.
  • Brokuły.
  • Kiszona kapusta.
  • Pomidory.
  • Ziemniaki ( tak, tak! )
  • Owoce cytrusowe.

    ________________


    WITAMINA B1 - TIAMINA

    Witamina ta, tak samo, jak witamina C jest nietrwała i źle znosi obróbkę termiczną. Całkowity rozkład następuje już po 15 minutach gotowania. Tiamina jest bardzo cenna, dla sportowców i kobiet karmiących.
    Niedobór witaminy B1 zaburza pracę serca i powoduje zmiany czynnościowe i morfologiczne.


    NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY B1:
    • Uczestniczy w przemianie węglowodanów.
    • Jest koenzymem wielu enzymów.
    • Pobudza wytwarzanie hormonów gonadotropowych.
    • Pełni istotną role w przenoszeniu impulsów nerwowych.



    GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ B1 :



    • Drożdże
    • Soja
    • Warzywa strączkowe
    • Niepalona kasza gryczana
    • Pełne ziarna zbóż
    • Mięso







      WITAMINA B2 - RYBOFLAWINA


      Witamina jest bardzo odporna na wysokie temperatury, ale pod wpływem światła ulega przekształceniom i traci aktywność biologiczną.
      Niedobór tej witaminy powoduje zajady, pękanie warg, niedokrwistość, zahamowanie wzrostu czy  nadwrażliwość na światło.


      NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY B2:

      • Udział w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek.
      • Jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi.
      • Jest niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego i odpornościowego.
      • Może zapobiegać migrenom.
      • Pełni istotną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku.

      GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ B2:

      • Mięso ( wątróbka, dziczyzna)
      • Jaja
      • Drożdże
      • Kiełki zbóż.
      • Mleko.
      • Ryby ( makrela, łosoś, pstrąg)
      • Kasza jaglana.


      __________________



      WITAMINA B3 - WITAMINA PP (niacyna, kwas nikotynowy+nikotynamid )

      Niacyna jest bardzo trwałą witaminą, nie traci swoich właściwości pod wpływem temperatury, światła czy tlenu. Jako jedyna witamina rozpuszczalna w wodzie, może być produkowana w organizmie, ale ciągle są to za małe ilości, dlatego trzeba przyjmować ją razem z pokarmem.


      NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY B3 :

      • Odgrywa istotą rolę w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny.
      • Wpływa na poziom cholesterolu ( obniża poziom złego cholesterolu )
      • Ma wpływ na stan skóry.
      • Reguluje wydzielanie soku żołądkowego.
      • Bierze udział w detoksykacji organizmu.


      GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ B3:


      • Chude mięso
      • Ryby ( tuńczyk, makrela )
      • Twaróg
      • Jaja
      • Otręby pszenne
      • Orzeszki ziemne




      WITAMINA B5 - KWAS PANTOTENOWY


      Podczas obróbki termicznej traci około połowy swoich właściwości.
      Niedobór tej witaminy, może powodować zespół piekących stóp, zmęczenie, zaburzenia snu, skurcze, wypadanie włosów, bóle mięśni i stawów.


      NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY B5:

      • Bierze udział w metabolizmie tłuszczy, białek i węglowodanów.
      • Ma swój udział w regeneracji skóry i błon śluzowych.
      • Uczestniczy w syntezie cholesterolu.


      GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ B5:

      • Mięso ( drób, podroby)
      • Tłuste ryby
      • Brązowy ryż
      • Otręby pszenne
      • Pełne ziarna
      • Jaja
      • Warzywa strączkowe
      • Warzywa zielone


      _____________


      WITAMINA B6 - PIRYDOKSYNA

      Witamina ta występuję w wielu produktach, ale w bardzo małych ilościach.
      Jest też, najmniej trwała, traci swoje właściwości przy każdej obróbce termicznej, zamrażaniu czy przemiału zbóż.
      Zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta przy diecie bogatej w białko.
      Optymalne zapotrzebowanie to 0,02 mg na 1 gram białka.

      NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY B6:

      • Bierze udział w przemianie aminokwasów
      • Bierze udział w metabolizmie węglowodanów złożonych i procesach glukoneogenezy.
      • Niezbędna do produkcji hemoglobiny.
      • Ma wpływ na pracę serca,skurcze mięśni i ciśnienie krwi.
      • Podnosi odporność organizmu.
      • Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.


      GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ B6:

      • Kasza gryczana
      • Drób
      • Wieprzowina
      • Warzywa : papryka czerwona, ziemniaki, groszek zielony, fasola, warzywa liściaste.
      • Awokado
      • Banany
      • Orzechy ziemne






    WITAMINA B9 - KWAS FOLIOWY ( witamina M )

    Witamina B9,  jest dla nas bardzo ważna, już od okresu płodowego. Na szczęście występuje w wielu produktach. Kwas foliowy jest podatny na działanie temperatur.


    NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY B9:

    • Odgrywa ważna rolę w przemianę aminokwasów.
    • Jest ważna dla rozwoju wszystkich komórek.
    • Bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych,z których powstaje DNA.
    • Ma działanie krwiotwórcze.

    GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ B9:


    • Wątróbka
    • Ciemnozielone warzywa liściaste ( szpinak, bób, brukselka, groszek, brokuł ,sałata, kalafior)
    • Otręby pszenne
    • Chleb razowy
    • Warzywa strączkowe
    • Cytrusy



    _______________________



    WITAMINA B12 - KOBALAMINA


    Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór bywa przyczyną anemii złośliwej i trwałych uszkodzeń układu nerwowego.
    Kobalamina jest jednym z argumentów przeciwników diety wegetariańskiej, uważają oni, że wegetarianie i weganie pozbawiają się ten witaminy. Niestety jej główne źródło, to produkty zwierzęce. Dlatego wegetarianie i weganie powinni zadbać o jej suplementacje. Witamina B12 jest trwałą witaminą i jej straty, przy obróbce termicznej są nieduże.

    NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY B12:

    • Udział w syntezie białek
    • Tworzenie elementów morfologicznych krwi
    • Udział w budowie osłonek nerwowych
    • Udział w syntezie DNA
    • U dzieci pobudza apetyt

    GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ B12:

    • Mięso ( wołowina, wieprzowina, cielęcina, drób, baranina i podroby )
    • Ryb, skorupiaki 
    • W mniejszych ilościach także : jajka, kiszona kapusta, kiszone ogórki, przetwory mleczne )







    WITAMINA H - BIOTYNA

    Witamina z grupy witamin B, znana także jako witamina B7 lub biotyna.
    W żywności występuję w stanie wolnym oraz związana jest z białkiem.
    W białku jaja kurzego znajduje się białko o nazwie awidyna, które blokuje działanie biotyny.
    Na szczęście gotowanie neutralizuje działanie tego białka i biotyna staje się przyswajalna.
    Niedobór tej witaminy objawia się suchością lub złuszczeniem skóry, łupieżem, wypadaniem włosów, niedokrwistością, znużeniem. Biotyna to „przyjaciel” urody, bo ma duży wpływ na stan skóry i owłosienia. Jest trwałą witaminą.


    NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY H:

    • Bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych
    • Reguluje poziom cholesterolu
    • Pełni ważną rolę w glukoneogenezie
    • Jest grupą prostetyczną wielu enzymów

    GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ H:

    • Podroby
    • Mąka sojowa
    • Orzechy włoskie
    • Prażone orzechy ziemne
    • Jajka
    • Kalafior, groszek, szpinak, pomidory, marchew
    • Grzyby
    • Banany
    • Otręby




    WAŻNE: Opisałam tylko najważniejsze funkcje witamin oraz, źródła, w których występują w największej ilości. Co znaczy, że pełnią jeszcze więcej ról w naszym organizmie i występują w innych produktach.


    ZOBACZ TAKŻE:

    WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH - A, D, E, K.





    Wpis napisany przy pomocy książki  "Żyj, zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską".

1 komentarz:

  1. Uwielbiam witamy w postaci wyciskanych soków <3 Nie dość, że szybkie w przygotowaniu to jakże zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 FIT KOLEŻANKA , Blogger