Twarogowe placuszki, z dżemem truskawkowym z chia.
Może dziś coś na słodko królewno?
Placuszki twarogowe, z dżemem z truskawkami i chia.
Pyszne na zimno i na ciepło.

SKŁADNIKI NA DŻEM Z TRUSKAWKAMI I CHIA.
- Pokrojone drobno truskawki - 1 szklanka.
- Syrop klonowy,miód lub inny słodzik - opcjonalnie 2 łyżeczki.
- Nasiona chia - 3 łyżeczki.
SKŁADNIKI NA PLACUSZKI TWAROGOWE:
- Płatki owsiane 3/4 szklanki.
- Ser biały półtłusty - 1/2 szklanki.
- Proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki.
- Szczypta soli.
- Jaja - 2 sztuki.
DODATKOWO ZDROWA "BITA ŚMIETANA"
- Mleko kokosowe z puszki,bardzo mocno schłodzone - 1 puszka.
- Słodzik w proszku lub cukier puder - 1 łyżeczka.

WYKONANIE DŻEMU TRUSKAWKOWEGO:
Truskawki miksujemy razem z syropem klonowym. Dodajemy nasiona chia. Dokładnie mieszamy. I chowamy do lodówki na około 4 godziny.
RADA: Najlepiej przygotować dżem dzień szybciej.

WYKONANIE PLACKÓW :
Płatki owsiane, twaróg, sól, jaja i proszek do pieczenia dodaj do blendera. Zmiksuj na gładką masę.
Rozgrzać patelnie. Delikatnie posmarować olejem. Smażyć placki po 2 minuty z każdej strony.
WYKONANIE " BITEJ ŚMIETANY" :
Mleko kokosowe ubijamy na średnich obrotach, aż będzie całkowite ubite. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i połączyć.
Gorące placki polej konfiturą z truskawek i udekoruj śmietaną.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz