Hummus z burakami
Połączenie humusu i buraka. Brzmi nieprawdopodobnie!
Warto pamiętać, że buraki to źródło składników mineralnych takich jak: magnez, fosfor, żelazo, mangan, miedz, potas i cynk oraz witamin: kwasu foliowego, witaminy C, B2 i B6 a dodatkowo, także źródło błonnika pokarmowego, fitosteroli roślinnych i przeciwutleniaczy.
Wiec zaryzykuj takie połączenie i wypróbuj hummus z burakiem!

SKŁADNIKI:
- Burak ćwikłowy - jedna,średnia sztuka.
- Ząbki czosnku - 3 sztuki
- Gotowana ciecierzyca - 1,5 szklanki
- Sok z połówki cytryny
- Świeży rozmaryn
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki.
- Sól i pieprz do smaku.
WYKONANIE:
Burak i czosnek obieramy i drobno kroimy.
Skraplamy oliwą i pieczemy w piekarniku przez 20 minut, w temperaturze 180 stopni.
Wystudzone buraki, czosnek i ciecierzycę wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Dodajemy dwie łyżki oliwy, sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy hummus jest za gęsty, dodajemy wody. Całość mieszamy i gotowe.
Smacznego!
Fajny dodatek do pieczywa,naleśników czy jako dip do warzyw .

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz