... Tekst alternatywny ...

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - A, D, E i K.

A, D, E, K-to nie imię, to zbiór witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Bo dziś o tym będzie wpis.
Do wchłaniania potrzebują żółci a do transportu po organizmie- lipoprotein.
Witaminy te są magazynowane w naszym organizmie, dzięki czemu długo działają, ale może to skutkować nadmiarem.





WITAMINA  A:


Jest odkładana w tkance tłuszczowej i w wątrobie. Dzięki temu trudniej o jej niedobór, ale z drugiej strony nadmiar może być szkodliwy. Do najważniejszych objawów niedoboru tej witaminy należy:
sucha skóra na łokciach i kolanach, suchość gałki ocznej, tzw. kurza ślepota.
Witamina A występuje jako retinol w produktach pochodzenia zwierzęcego, a w formie prowitaminy A, czyli beta-karotenu w produktach, pochodzenia roślinnego. Mleczne produkty odtłuszczone są całkowicie pozbawione tej witaminy. W czasie obróbki kulinarnej straty witaminy A to około 25 procent. Witamina jest bardzo wrażliwa na tlen.


NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY A:


  • Budowa naskórka i skóry.
  • Umożliwia widzenie.
  • Utrzymuje stabilność komórek nabłonkowych.
  • Umożliwia wydzielanie tyroksyny z tarczycy.
  • Udział w budowie erytrocytów.
  • Utrzymanie prawidłowych osłonek nerwowych.
  • Bierze udział w syntezie białek i przemianie lipidów.

jest odkładana w tkance tłuszczowej i w wątrobie. Dzięki temu trudniej o jej niedobór, ale z drugiej strony jej nadmiar może być szkodliwy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/witamina-a-wlasciowosci-i-zastosowanie-w-kosmetyce_38787.html

OBJAWY NADMIARU WITAMINY A:
  • Drażliwość.
  • Zaburzenia jelitowo-żołądkowe.
  • Zmiana zabarwienia skóry.
  • Powiększenie wątroby i śledziony.
  • Bóle głowy.
  • Świąd skóry.
  • Krwotoki.
  • Utrata apetytu.
  • Osłabienie mięśni.

GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ A:
  • Pomarańczowe, żółte i czerwone owoce i warzywa.
  • Ryby : łosoś, makrela wędzona, tuńczyk, węgorz.
  • Mleko.
  • Jaja.
  • Zielone liście warzyw.
  • Wątróbka.
  • Sery dojrzewające.
_____________________________





WITAMINA D:

To wyjątkowa witamina. Dorośli ludzie, poza kobietami w ciąży i matkami karmiącymi, wytwarzają ją w niemal dostatecznej ilości z prowitaminy obecnej w skórze.
Tę witaminę magazynujemy w tkance tłuszczowej oraz mięśniach szkieletowych.
Do przedawkowania tej witaminy D dochodzi głównie w wyniku przyjęcia w nadmiarze preparatów witaminowych. Niedobór głównie jest wywołany zbyt małą ilością przebywania na słońcu.
By uzupełnić poziom, witaminy wystarczy, już 20-minutowy spacer po słońcu.
Jednak wiosną i latem zwykle używa się kremów z wysokim filtrem. Z kolei jesienią i zimą z oczywistych powodów proces produkcji witaminy D w skórze jest niewystarczający, stąd jej niedobory. Niedobór tej witaminy może prowadzić do biegunki, bezsenności, bólów kostno-stawowych, zaburzeń widzenia czy można odczuć niesmak i pieczenie w gardle.
Przedawkowanie witaminy D doprowadza do gromadzenia się wapnia w tkankach, m.in. w sercu, a w szczególności w tętnicach i nerkach. W konsekwencji dochodzi do zaburzenia pracy serca i ośrodkowego układu nerwowego. Ponadto zwiększa się zapadalność na kamicę pęcherzyka żółciowego oraz nerek. Przedawkowanie witaminy D jest również niebezpieczne dla płodu, gdyż może powodować jego deformacje, a także choroby kości u noworodka.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/witamina-d-objawy-oraz-skutki-niedoboru-i-nadmiaru-witaminy-d_38869.html
Przedawkowanie witaminy D doprowadza do gromadzenia się wapnia w tkankach, m.in. w sercu, a w szczególności w tętnicach i nerkach. W konsekwencji dochodzi do zaburzenia pracy serca i ośrodkowego układu nerwowego. Ponadto zwiększa się zapadalność na kamicę pęcherzyka żółciowego oraz nerek. Przedawkowanie witaminy D jest również niebezpieczne dla płodu, gdyż może powodować jego deformacje, a także choroby kości u noworodka.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/witamina-d-objawy-oraz-skutki-niedoboru-i-nadmiaru-witaminy-d_38869.html
Przedawkowanie witaminy D doprowadza do gromadzenia się wapnia w tkankach, m.in. w sercu, a w szczególności w tętnicach i nerkach. W konsekwencji dochodzi do zaburzenia pracy serca i ośrodkowego układu nerwowego. Ponadto zwiększa się zapadalność na kamicę pęcherzyka żółciowego oraz nerek. Przedawkowanie witaminy D jest również niebezpieczne dla płodu, gdyż może powodować jego deformacje, a także choroby kości u noworodka.



jest odkładana w tkance tłuszczowej i w wątrobie. Dzięki temu trudniej o jej niedobór, ale z drugiej strony jej nadmiar może być szkodliwy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/witamina-a-wlasciowosci-i-zastosowanie-w-kosmetyce_38787.html
NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY D:
  • Jest niezbędna do tworzenia kości.
  • Wzmaga wchłanianie wapnia i fosforu z żywności.
  • Pobudza uwalnianie wapnia z kości.
  • Utrzymuje poziom wapnia w osoczu.

OBJAWY NADMIARU WITAMINY D:
  • Brak apetytu.
  • Nudności.Zwiększone uczucie pragnienia.
  • Osłabienie.
  • Wzmożone oddawanie moczu.
  • Pocenie się.
  • Biegunka.
  • Wymioty.
  • Świąd skóry.
  • Ból głowy i oczu.


GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ D:
  • Tran.
  • Pełne ziarna zbóż.
  • Oleje roślinne.
  • Tłuste ryby.


WITAMINA E:

Witamina E jest też nazywana " witaminą płodności", gdyż jest niezbędna do jej zachowania.
Ponadto witamina E znalazła zastosowanie w kosmetyce, gdzie sławę zyskała jako "witamina młodości", gdyż opóźnia proces starzenia się skóry. Chroni przed utlenieniem witaminę A i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Po przejściu z jelit do limfy witamina E dociera do krwi i jest transportowana do magazynów: nadnerczy, jąder, gruczołów śluzowych, płytek krwi i tkanki tłuszczowej.
Niedobór witaminy zdarza się bardzo rzadko i dotyczy tylko osób z problemami wchłaniania.
Smażenie i pieczenie powoduje duże straty witaminy. Rafinacja olejów niszczy 70 procent tej witaminy.



NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY E:
  • Podstawowy przeciwutleniacz.
  • Zapobieganie arteriosklerozie.
  • Zapobieganie niektórym nowotworom.
  • Stabilizacja błon komórkowych.
  • Przeciwdziała zakrzepom.
  • Wpływa na wydolność mięśni.
  • Jest współodpowiedzialna za utrzymanie i prawidłowy rozwój płodu.


OBJAWY NIEDOBORU WITAMINY E:
  • Zmęczenie.
  • Anemia.
  • Starzenie się skóry.
  • Uszkodzenie systemu nerwowego.
  • Degeneracja mięśni.
  • Problemy z zębami i kośćmi.
  • Podatność na infekcje.

GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ E:
  • Oleje roślinne.
  • Produkty zbożowe.

____________________



WITAMINA K
Jest znana jako podstawowy czynnik odpowiedzialny za prawidłowe krzepnięcie krwi-jest niezbędna do syntezy białek w tym procesie.
Źródłem witaminy K, są przede wszystkim zielone części roślin, a jej ilość jest wprost proporcjonalna do zawartości chlorofilu. Rośliny bezchlorofilowe nie zawierają witaminy K, a właściwie K1, bo tak oznacza się witaminę uzyskaną z roślin. Witamina K2,mająca podobne właściwości biochemiczne, jest wytwarzana przez niektóre drobnoustroje. Flora bakteryjna przewodu pokarmowego syntezuje tę witaminę. Niedobór witaminy zdarza się rzadko.
To dość trwała witamina, obróbka kulinarna nie powoduje dużych strat.


NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE WITAMINY K:

  • Ma ogromny wpływ na krzepliwość krwi.
  • Jest niezbędna w syntezie białek kości.
  • Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybowo.


 OBJAWY I SKUTKI NADMIARU WITAMINY K:
  • Rozpad czerwonych krwinek.
  • Niedokrwistość.
  • Nadmierne pocenie się.
  • Uczucie gorąca.


GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ K:

  • Zielone warzywa : jarmuż, brokuł, szpinak, sałata, brukselka, kapusta, kalafior.
  • Natka pietruszki.
  • Boćwina.





ZOBACZ TAKŻE :


WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE - C, H ORAZ WITAMINY Z GRUPY B.










Test napisany za pomocą książki " Żyj zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 FIT KOLEŻANKA , Blogger