Babeczki na orzechowym spodzie z kiwi.
I mam dla was przepis, na deser z tym „włochatym” owocem.
Pyszne babeczki, na orzechowym spodzie, z kremem z limonki, awokado i kiwi.
Bez pieczenia, bez mąki, rafinowanego cukru i mleka!

SKŁADNIKI NA 12 SZTUK.
CIASTO:
- Wiórki kokosowe - 1 szklanka.
- Orzechy włoskie, łuskane - 1 szklanka.
- Daktyle, bez pestek, moczone - 1/2 szklanki.
KREM:
- Dojrzałe awokado - 3 sztuki.
- Sok z limonki - 1/2 szklanki.
- Skórka z limonki - 1 łyżeczka.
- Miód - 3 łyżeczki (ja nie dodaje miodu)
- Kiwi, obrane - 2 sztuki.
DEKORACJA.
- Kiwi, obrane - 2 sztuki.
WYKONANIE:
Składniki na ciasto, dokładnie miksujemy. Jeśli jest za suche, dodajemy ulubione mleko.
W formie na muffinki wykładamy do każdej formy, po 1,5 łyżki ciasta. Chowamy do lodówki na godzinę.
Składniki na krem dokładnie miksujemy na gęsty krem. Krem wykładamy na schłodzone ciasto i dekorujemy plasterkiem kiwi. Chowamy do lodówki, na kolejne 2 godziny.
Schłodzone babeczki wykładamy na talerzyk i zachwycamy gości!

RADA: Ja do kremu dodaje wiórki kokosowe. Około pół szklanki :)
Super pomysł! I można tak robić praktycznie z każdym owocem :)
OdpowiedzUsuńnie lubię gotować, piec ani nic z tych rzeczy, ale te babeczki są obłędne i chyba jednak odwiedzę kuchnię...
OdpowiedzUsuń