Tęczowy deser z chia!
I z tej okazji, mam dla Was wiosenny i bardzo kolorowy przepis!
Na tęczowy deser z chia! Jest to prawdziwa bomba witaminowa.
Dzięki, różnym kolorom w deserze, zapewniamy sobie różnych witamin i minerałów.
A nasiona chia, to doskonałe źródło białka.

SKŁADNIKI NA 4-6 PORCJE.
DO KAŻDEGO KOLORU POTRZEBUJESZ:
- Ulubione mleko - 1/2 szklanki.
- Miód lub syrop klonowy - 1 łyżeczka.
- Nasiona chia- 3 łyżki.
KOLORY:
- ŻÓŁTY : Banan plus 1/4 ananasa.
- POMARAŃCZOWY: Dojrzałe,obrane mango.
- CZERWONY: Garść truskawek plus 1/4 gotowanego buraka.
- FIOLET: Pół szklanki borówek plus kilka malin.
- NIEBIESKI: szklanka borówek lub jeżyn.
- ZIELONY: 1/2 banana plus dwa kiwi ( lub 1/2 szklanki szpinaku świeżego).
- DODATKOWO: Świeże owoce do dekoracji.

WYKONANIE:
Każdy kolor robimy osobno. Mieszamy owoce/warzywa na wybrany kolor z mlekiem i słodzikiem na gęsty mus. Używamy blendera kuchennego. Gotowy mus wlewamy do pojemnika/słoiczka razem z nasionami chia (po 3 łyżeczki na każdy kolor). Mieszamy i chowamy do lodówki na około 2-3 godziny. I taką samą czynność wykonujemy z każdym kolorem.
W wysokiej szklance układamy mus z owoców kolorami, w dowolnej kolejności. Dekorujemy świeżymi owocami.
Gotowe!
Ślicznie to wygląda, a przynajmniej ja mam tak, że jak coś jest ładne, to aż mi lepiej smakuje :D
OdpowiedzUsuńUważam, że estetyka potraw jest bardzo ważna :)
UsuńTego nauczyłam się w pracy i tak mi zostało :)
Genialnie wygląda i na pewno musi też tak smakować. Wypróbuje przepis!
OdpowiedzUsuń