Owocowe szaleństwo na śniadanie!
Kocham owoce. Wszystkie bez wyjątku. I bardzo ubolewam, że nie powinno
się ich jeść w drugiej połowie dnia. Choć, przyznam szczerze, że czasem
łamię ten zakaz i zjem, owoc na podwieczorek czy nawet na kolację. I
jestem szczęśliwa z tego powodu.
Od dłuższego czasu po internetach, krążą zdjęcia owoców zawijanych w papier ryżowy. Co to właściwie jest i z czym to się je? Postanowiłam zgłębić tę tajemnicę!
„Fruit Spring Rolls”, czyli owocowe, wiosenne rolki. Są kolorowe, smaczne, zdrowe a z sosem smakują obłędnie.
Dziś mam dla was, krótką instrukcję, oraz kilka dipów do wiosennych zawijasów.

PODSTAWOWY SKŁADNIK:
Papier ryżowy.
DODATKI:
Wszystkie owoce, bez wyjątku.
PLUS:
Ugotowany ryż, nasiona lnu, sezamu, chia, czarnuszka, mięta.
WYKONANIE:
W miski wlewamy wrzącą wodę. Moczymy papier ryżowy, pojedynczo przez około 10-15 sekund. Aż, zrobi się przezroczysty. Wykładamy na płaskiej i wilgotnej powierzchni.
Owoce kroimy w plastry lub w paski. W zależności od owocu. Układamy na papierze. Jeśli zdecydujemy się na dodanie ugotowanego ryżu, to układamy razem z owocami. I zawijamy. Odkładamy na talerz.

DIPY:
CYNAMONOWY:
CZEKOLADOWY:
OWOCOWY:
KOKOSOWY:
Od dłuższego czasu po internetach, krążą zdjęcia owoców zawijanych w papier ryżowy. Co to właściwie jest i z czym to się je? Postanowiłam zgłębić tę tajemnicę!
„Fruit Spring Rolls”, czyli owocowe, wiosenne rolki. Są kolorowe, smaczne, zdrowe a z sosem smakują obłędnie.
Dziś mam dla was, krótką instrukcję, oraz kilka dipów do wiosennych zawijasów.

PODSTAWOWY SKŁADNIK:
Papier ryżowy.
DODATKI:
Wszystkie owoce, bez wyjątku.
PLUS:
Ugotowany ryż, nasiona lnu, sezamu, chia, czarnuszka, mięta.
WYKONANIE:
W miski wlewamy wrzącą wodę. Moczymy papier ryżowy, pojedynczo przez około 10-15 sekund. Aż, zrobi się przezroczysty. Wykładamy na płaskiej i wilgotnej powierzchni.
Owoce kroimy w plastry lub w paski. W zależności od owocu. Układamy na papierze. Jeśli zdecydujemy się na dodanie ugotowanego ryżu, to układamy razem z owocami. I zawijamy. Odkładamy na talerz.

DIPY:
CYNAMONOWY:
- Jogurt naturalny, cynamon w proszku, miód.
CZEKOLADOWY:
- Awokado, banan, kakao, miód.
OWOCOWY:
- Owoce na przykład : maliny, borówki, truskawki, jeżyny, jogurt naturalny.
KOKOSOWY:
- Gęste mleczko kokosowe, wiórka kokosowe.
MIODOWO- CYTRYNOWY:- Miód, sok z cytryny, jogurt plus 3 łyżeczki mleka roślinnego.
ORZECHOWY:- Masło orzechowe, mleko.
- Masło orzechowe, daktyl bez pestek, moczone, szczypta soli.
Wszystkie składniki na wybrany dip, dokładnie ze sobą mieszamy w blenderze.
PS: Wiesz, że w papier ryżowy możesz zawinąć też warzywa?
Jeśli potrzebujesz dokładniejszej instrukcji pisz na : fitkolezanka@gmail.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz