... Tekst alternatywny ...

Faszerowana papryka z komosą ryżową.


Dziś na obiad- faszerowana, zapiekana papryka z komosą ryżową.
Papryka, to warzywo bogate w witaminy i minerały. Czerwona papryka zawiera cztery razy, więcej witaminy C, niż cytryny. Komosa ryżowa jest bogatym źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz wielu witamin i minerałów. Takie połączenie, to prawdziwa bomba zdrowia!





SKŁADNIKI:



  • Papryka - 2 sztuki.
  • Ugotowana komosa ryżowa - 1,5 szklanki.
  • Pesto - 1 łyżka.
  • Sok pomidorowy - 1 szklanka + 2 łyżeczki.
  • Czarne oliwki - 1/2 szklanki
  • Pomidorki koktajlowe - 1 szklanka.
  • Ser mozzarella - pół kulki.
  • Natka pietruszki.


WYKONANIE:
Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy. Oliwki i pomidorki drobno kroimy.
Oczyszczoną paprykę pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach. Między czasie komosę ryżową mieszamy z oliwkami, pesto, pomidorkami, pokrojonym serem i dwiema łyżkami soku pomidorowego. Upieczoną paprykę faszerujemy komosą. Układamy na głębszej formie do pieczenia. Podlewamy resztą soku i pieczemy 15 minut w 220 stopniach. Zapieczoną paprykę posypujemy pietruszką.

MOJA RADA: Komosę ryżową gotujemy w lekko osolonej wodzie lub w bulionie warzywnym. Można do farszu dodawać swoje ulubione składniki i przyprawy.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 FIT KOLEŻANKA , Blogger