Batony energetyczne.
Dawno mnie nie było, ale praca, siłownia i codzienne obowiązki i padam na twarz.😌
Dziś udało mi się wyjść z pracy trochę szybciej, niż zawsze i no to jestem.
Przychodzę do was z propozycją pysznych i zdrowych batoników, pełnych energii.
Nie wymagają pieczenia i z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy.
Warto mieć kilka w lodówce w chwilach słabości czy po prostu jako przekąskę.

SKŁADNIKI:
POLEWA:
WYKONANIE:
Wymieszać nerkowce, pistacje, orkisz, siemię lniane, nasiona chia oraz sezam, w dużej misce.
Daktyle wrzucić do blendera, razem z olejem i masłem orzechowym. Zmiksować.
Mieszankę orzechów i nasion mieszamy z daktylami. Gotową masę przekładamy do blachy, wyłożonej papierem. Chowamy do lodówki na godzinę. Rozpuszczamy czekoladę z kąpieli wodnej razem z olejem. Gdy uzyskamy polewę, to dodajemy kakao. Masę z orzechami zalewamy równo polewą czekoladową. Schowamy do lodówki na godzinę. Gotowe ciasto, kroimy na równe części.

Dziś udało mi się wyjść z pracy trochę szybciej, niż zawsze i no to jestem.
Przychodzę do was z propozycją pysznych i zdrowych batoników, pełnych energii.
Nie wymagają pieczenia i z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy.
Warto mieć kilka w lodówce w chwilach słabości czy po prostu jako przekąskę.

SKŁADNIKI:
- Suszone daktyle, bez pestek, moczone w ciepłej wodzie —10 sztuk.
- Nerkowce, pistacje, lekko pokrojone — po 50 g.
- Orkisz ekspandowany — 50 g.
- Sezam, nasiona chia, siemię lniane — po 2 łyżki.
- Olej kokosowy, stopiony —2 łyżki.
- Masło migdałowe lub orzechowe —50 g.
POLEWA:
- Gorzka czekolada — 100 g.
- Kakao — 3 łyżki.
- Szczypta soli.
- Olej kokosowy — 1 łyżka.
WYKONANIE:
Wymieszać nerkowce, pistacje, orkisz, siemię lniane, nasiona chia oraz sezam, w dużej misce.
Daktyle wrzucić do blendera, razem z olejem i masłem orzechowym. Zmiksować.
Mieszankę orzechów i nasion mieszamy z daktylami. Gotową masę przekładamy do blachy, wyłożonej papierem. Chowamy do lodówki na godzinę. Rozpuszczamy czekoladę z kąpieli wodnej razem z olejem. Gdy uzyskamy polewę, to dodajemy kakao. Masę z orzechami zalewamy równo polewą czekoladową. Schowamy do lodówki na godzinę. Gotowe ciasto, kroimy na równe części.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz