Faszerowana papryka z komosą ryżową.
Papryka, to warzywo bogate w witaminy i minerały. Czerwona papryka zawiera cztery razy, więcej witaminy C, niż cytryny. Komosa ryżowa jest bogatym źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz wielu witamin i minerałów. Takie połączenie, to prawdziwa bomba zdrowia!

SKŁADNIKI:
- Papryka - 2 sztuki.
- Ugotowana komosa ryżowa - 1,5 szklanki.
- Pesto - 1 łyżka.
- Sok pomidorowy - 1 szklanka + 2 łyżeczki.
- Czarne oliwki - 1/2 szklanki
- Pomidorki koktajlowe - 1 szklanka.
- Ser mozzarella - pół kulki.
- Natka pietruszki.
WYKONANIE:
Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy. Oliwki i pomidorki drobno kroimy.
Oczyszczoną paprykę pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach. Między czasie komosę ryżową mieszamy z oliwkami, pesto, pomidorkami, pokrojonym serem i dwiema łyżkami soku pomidorowego. Upieczoną paprykę faszerujemy komosą. Układamy na głębszej formie do pieczenia. Podlewamy resztą soku i pieczemy 15 minut w 220 stopniach. Zapieczoną paprykę posypujemy pietruszką.
MOJA RADA: Komosę ryżową gotujemy w lekko osolonej wodzie lub w bulionie warzywnym. Można do farszu dodawać swoje ulubione składniki i przyprawy.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz