Limonkowa tarta z awokado.
Leć po zakupy i rozgrzewaj piekarnik. A nie! Czekaj! Piekarnik nie będzie Ci potrzebny, bo tarta jest bez pieczenia.

SKŁADNIKI:
CIASTO:
- Daktyle, bez pestek, moczone - 16 sztuk.
- Kasza gryczana niepalona, lekko gotowana - 1 szklanka.
- Wiórki kokosowe - 1/2 szklanki.
- Kakao - 3 łyżki.
- Olej kokosowy - 1 łyżka.
MASA:
- Awokado, dojrzałe - 4 sztuki.
- Sok z limonki - 1/2 szklanki.
- Olej kokosowy - 3 łyżki.
- Syrop klonowy - 1/2 szklanki.
- Skórka z limonki.
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Wyrobione ciasto przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Przyciskamy spód. Chowamy do lodówki na 2 godziny.
Z awokado usuwamy pestkę i wyciągamy środek. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Wykładamy na ciasto. Chowamy do lodówki na 3-4 godziny. Schłodzone ciasto dekorujemy i podajemy. Smacznego!

Zamiast kaszy gryczanej może być kasza jaglana?
OdpowiedzUsuńSzczerze powiem, że nie mam pojęcia. Nie próbowałam :)
UsuńMyślę żę spokojnie może być i kasza jaglana :)
OdpowiedzUsuńPodane proporcje są na blaszkę o jakiej średnicy?
OdpowiedzUsuńMam tortownicę chyba 24 cm :)
UsuńCzym można zastąpić syrop klonowy?
OdpowiedzUsuńMiodem! :)
Usuńdaktyle suszone czy swieze,szklanka kaszy na sucho czy juz ugotowanej?
OdpowiedzUsuńA próbowałaś moze z miodem gryczanym? Nie przepadam za klasycznym lipowym, wielokwiatowym itp, ale nie jestem przekonana, ze z gryczanym będzie dobrze smakował.
OdpowiedzUsuń