Czekoladowe babeczki z batatem.
Myślisz, że to niemożliwe? Niewykonalne?
I tu się zdziwisz! Pyszne, słodkie, czekoladowe, smaczne i zdrowe babeczki z batatem.
Chyba nie muszę Cię dłużej przekonywać? Rozgrzewaj piekarnik i sama wypróbuj.

SKŁADNIKI NA 12 SZTUK.
BABECZKI:
- Nasiona chia lub siemię lniane —2 łyżeczki.
- Mąką orkiszowa —2 szklanki.
- Cukier kokosowy —1/2 szklanki.
- Kakao — 5 łyżek.
- Soda—łyżeczka.
- Proszek do pieczenia — łyżeczka.
- Szczypta soli.
- Mleko migdałowe — 180 ml.
- Olej kokosowy, stopiony — 1/2 szklanki.
- Puree ze słodkiego ziemniaka — 1/2 szklanki.
- Posiekana drobno gorzka czekolada — 1/2 szklanki.
MASA CZEKOLADOWA:
- Puree z batata — 430 g.
- Gorzka czekolada, posiekana —1,5 szklanki.
- Miód- 2 łyżki (niekoniecznie).
WYKONANIE:
BABECZKI: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Nasiona chia zalać czterema łyżkami, ciepłej wody. Odstaw na 5-10 minut. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Taką mieszankę dodaj do"jajka chia". Wymieszaj. Do gotowej mieszanki dodaj roztopiony olej, mleko migdałowe, puree. Dokładnie wymieszaj. Do gotowego ciasta dodaj gorzką czekoladę i delikatnie wymieszaj. Gotową masą wypełnij foremki na babeczki, tak do 2/3 wysokości.
Piecz około 30 minut. Wystudź upieczone ciastka.
MASA CZEKOLADOWA: W rondelku delikatnie podgrzej puree z batata, dodaj gorzką czekoladę.
Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Gdy masa przestygnie, dodaj miód do smaku.
Wystudzoną masą czekoladową posmaruj babeczki.
SMACZNEGO !

PUREE Z BATATA : Batat obierz, ugotuj na parze do miękkości. Wrzuć do blendera i miksuj.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś mnie do zrobienia zdrowych babeczek czekoladowych, dziękuję! Zazwyczaj stawiam na najprostszy i najlepszy przepis na muffinki https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ ale czas chyba poeksperymentować! Właśnie za to uwielbiam internet. Motywuje mnie do próbowania i odkrywania nowych rzeczy.
OdpowiedzUsuń