Mus czekoladowy z trzech składników!
Pyszny, kremowy, słodki mus czekoladowy! Pyszna propozycja na drugie śniadanie! A do tego prosty w wykonaniu.

SKŁADNIKI:
- Gęste mleko kokosowe - 1 szklanka.
- Suszone daktyle, bez pestek, moczone - 7 sztuk.
- Kakao - 2 łyżki.
WYKONANIE:
Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem. Dekorujemy owocami.
Ważne, by daktyle suszone, szybciej moczyć przez 30 minut w gorącej wodzie.


Genialny pomysł na mus! Kocham czekoladę i wciąż szukam jakichś zdrowych zamienników. Twój przepis prezentuje się świetnie :)
OdpowiedzUsuńTylko mleko kokosowe, musi być na prawdę bardzo gęste, bo inaczej to wyjdzie koktajl czekoladowy :) Fajną opcją jest, też zamrożenie takiego kremu. I otrzymamy lody czekoladowe :)
UsuńGdzie można kupić gęste mleko kokosowe?
OdpowiedzUsuńJa kupuję takie w puszce i przed użyciem trzymam 20-30 minut w zamrażalce :D
UsuńWygląda pysznie i na pewno tak smakuje :) Ale czy bez chemii i sztucznych dodatków to już niestety zależy od składu mleka kokosowego, a czasem miewa ono różne dziwne bardzo rzeczy w składzie ;) (czytajcie składy, proszę...!)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Zgadzam się. Producenci lubią oszukiwać. Sama ciągle poszukuję mleka kokosowego, ale bez zbędnych dodatków :)
Usuńczy mozna zastapic czym daktyle np. rodzynki ????
OdpowiedzUsuńDaktyle, tu pełnią rolę słodzika głownie. Można zastąpić miodem.. ;-)
UsuńPrzed otwarciem puszki z mlekiem kokosowym nie należy nią potrzasac. Po otwarciu odlac wodę zebrana na wierzchu.Wtedt zostanie na spodziewać taka gęsta śmietanka.
OdpowiedzUsuń