Jajko „sadzone” na szpinaku.
Dziś propozycja na kolejne śniadanie białkowo- tłuszczowe.
Dla miłośników omletów będzie to miła zamiana.
W 100 gramach szpinaku jest tylko 23 kcal. Szpinak zawiera bardzo dużo witamin i minerałów. Ma witaminy takie jak K, A, C, B2, B6 oraz magnez, mangan, żelazo, wapń, potas i kwas foliowy. Szpinak dostarczy nam również witaminy E, cynku, protein, fosforu, błonnika pokarmowego i miedzi. Dodatkowo zawiera również niacynę, selen i kwasy omega-3. Czego chcieć więcej?
SKŁADNIKI:
WYKONANIE:
Czerwoną cebulę, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, szpinak i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy. Przekładamy na talerz. Na oleju smażymy jajka „sadzone”, doprawiamy do smaku. I układamy na górze szpinaku. Dekorujemy pomidorkami i żółtą papryką.
Dla miłośników omletów będzie to miła zamiana.
W 100 gramach szpinaku jest tylko 23 kcal. Szpinak zawiera bardzo dużo witamin i minerałów. Ma witaminy takie jak K, A, C, B2, B6 oraz magnez, mangan, żelazo, wapń, potas i kwas foliowy. Szpinak dostarczy nam również witaminy E, cynku, protein, fosforu, błonnika pokarmowego i miedzi. Dodatkowo zawiera również niacynę, selen i kwasy omega-3. Czego chcieć więcej?
SKŁADNIKI:
- Olej kokosowy - 2 łyżeczki.
- Czerwona cebula - 1/4 sztuki.
- Czosnek, zmielony - 1 ząbek.
- Szpinak, świeży - 2 szklanki.
- Jajka - 2 sztuki.
- Żółta papryka, czerwone pomidorki - do dekoracji.
- Sól, pieprz do smaku.
WYKONANIE:
Czerwoną cebulę, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, szpinak i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy. Przekładamy na talerz. Na oleju smażymy jajka „sadzone”, doprawiamy do smaku. I układamy na górze szpinaku. Dekorujemy pomidorkami i żółtą papryką.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz